Koninklijke Oostendse Schaakkring
Koninklijke Oostendse Schaakkring

Interclub Ronde 6

Uitslagen van de KOSK ploegen ronde 6 van de nationale interclub op 30/01

De eerste 4 ploegen winnen !

KOSK 1 won met een fantastische score van 7-1. Dit is al de tweede overwinning dit seizoen in eerste nationale, na de stuntzege tegen Eynatten in ronde 2. KOSK 1 staat daarmee op een gedeelde 6° plaats met een 4 op 8. Ook KOSK 2 deed een goede zaak richting behoud, net als KOSK 3.

Reeks 1 : KOSK 1 - Montigny-Fontaine 1 7 - 1

Reeks 3A : De Mercatel 1 - KOSK 2 2 - 4

Reeks 4D : Landegem 2 - KOSK 3 1,5-2,5

Reeks 5D : KOSK 4 - LSV Chesspirant 6 4 - 0

Reeks 5H : Landegem 4 - KOSK 5 2,5-1,5

Hieronder het verslag van de overwinning van KOSK 1 :

Na een zoveelste coronabreak konden we op 30 januari eindelijk weer schaken. Om de eerste ploeg wat stilte en ruimte te geven zochten en vonden we een nieuw lokaal in “onze” koninklijke stallingen. Een mooi lokaal, eerste klasse waardig. Fontaine is elo-gewijs het zwakke broertje van de reeks en aangezien wij bezig zijn aan operatie redding was er zondag maar 1 doel, 1 optie: Winnen! En als het even kan met veel bordpunten. De eerste twee borden leken nog in evenwicht maar op de andere hadden we “op papier” groot voordeel.

Yen kwam opdagen op krukken en dat stond hem goed. Hoe hij zijn heupgewricht op zo’n jonge leeftijd al tot vernieuwing dwong willen we niet weten. Uw dienaar hoopte dat Yen tijdens zijn wekenlange revalidatie wat aan zijn schaken zou hebben gewerkt maar toen hij me vertelde over een recent geïnstalleerde telefoonapp met een nieuwe “geniale” versie van vier-op-‘n-rij wist ik al genoeg. En neen dit is geen verzinsel. Het nieuwe is namelijk: er worden eerst 3 zetten gespeeld: rood-geel-rood en daarna mag geel kiezen met welk kleur hij verder speelt. Een werkelijk geniale vondst om het spelletje uit de remisedood te reanimeren. Yen vertelde het blij als een kind, uw dienaar zuchtte. Maar Yen schaakte niet als “Japanse munt” vroeger deed. Neen hoor, hij schaakte als een echte aanvaller. Na 10 zetten leek het of wit 3 extra zetten had gedaan. Een leuk miniatuurtje en 1-0.

Rabah kwam me al snel vragen of hij remise mocht aanvaarden. Tuurlijk mocht hij dat. Het was niet op de eerste 2 borden dat we het verschil moesten maken. Solide remise met zwart en 1,5 – 0,5.

Stephane kreeg een Lb5+ tegen zijn sicilaans en ruilde al gauw de dames. In het daaropvolgende middenspel stond hij gewoon beter met zijn loperpaar en al snel kraakte de witte stelling. 2,5 – 0,5.

Slimcrop kreeg een caro kan tegen en speelde een strategisch mooie partij. Stukjes ontwikkelen, d-lijn inpalmen. Pg5 lokt h6 uit, Lc2 lokt g6 uit, zijn h-pion vooruit, druk opvoeren en afwerken met een torenoffer. Niets op aan te merken. Deze jongeman hoort thuis in eerste klasse. 3,5 – 0,5.

Zelfde verhaal bij de andere Benjamin. Met wit gezond ontwikkelen, nog betere velden zoeken voor de stukken, druk opvoeren en 4,5 – 0,5 match gewonnen.

Toen ik bij Jasper langsliep zag het er ingewikkeld uit. “material imbalance” stond kwal voor maar de zwarte vrijpion kon toch lastig worden. Dan ging het bergaf, hij zei me nadien zelfs “compleet verloren” maar zwart vond de juiste voortzetting niet en Jasper kwam goed weg met remise 5 -1.

Voor het volgende strategische lesje moest je bij Gert-Jan zijn. Een stevige stonewall muur, 2 snijdende lopers, de koning naar h8 en met g5 een krachtige breekzet, met Le4 nog een prachtzet, om dan de witte stelling te penetreren voor de genadeslag. Heel mooie partij en 6-1.

Uw dienaar heeft altijd al een voorliefde gehad voor dubieuze sidelines. Iedere e4-speler heeft een systeempje klaar tegen het siciliaans. Maar wie heeft er de olifant ooit voorbereid? En waarom zou je dat ook doen? Ik geef het graag toe: sommige varianten zijn dubieus, maar er zit tenminste leven in. Liever dat dan een vrije zondag op te offeren om op de Berlin Wall te staren. Elk zijn ding en plezier staat voorop toch? Toen ik na 1. e4-e5 2. Pf3 de zet 2…d5 speelde keek mijn tegenstander me vol ongeloof aan. Gebruikte voor zijn eerste 5 zetten 40 minuten. Maar zoals al veel gebeurde verraste ik mezelf ook een beetje. Le7 ipv Lb4 gaf wit wat voordeel maar enkele zetten later speelde mijn tegenstander een agressieve en slechte tussenzet. Ik won een stuk op zet 12 maar mijn tegenstander wilde maar niet opgeven. Het werd nog de langst durende partij maar met een extra paard was er nooit twijfel over de uitkomst. 7-1.

De match die moest gewonnen worden werd gewonnen. Met 4/8 staan we 6e. Fantastisch is dat. Als we nog éénmaal zouden kunnen winnen is een verlengd verblijf in eerste klasse misschien wel dichtbij. Er elke ronde voor gaan is de boodschap.

Uw dienaar. Tijs

...

Lokaal + Adres

Koninklijke Oostendse Schaakkring vzw.
Koninginnelaan 76
8400 Oostende.

Contactgegevens

IBAN : BE51 3800 0795 3162
KBO: BE 0410.432.437

Sociale media

Facebook: