Koninklijke Oostendse Schaakkring
Koninklijke Oostendse Schaakkring

Interclub Ronde 7

Uitslagen van de KOSK ploegen ronde 7 van de nationale interclub op 13/02

KOSK 3 en 5 winnen. KOSK 1, 2 en 4 verliezen.

KOSK 1

KOSK 1 verloor met 3-5 van Brasschaat 1 (zie onderaan het verslag). KOSK 1 staat nu 9° in eerste nationale met 4 punten. Volgende ronde op 20/02 wacht de verre verplaatsing naar CRELEL 1 in Luik.

KOSK 2 deed een slechte zaak door thuis met 1,5 tegen 4,5 te verliezen van Landegem 1. Ruben won op het eerste bord, Fredje remise. Dag, Dimitri, Michael en Alex verloren. KOSK 2 staat nu op de 11° plaats in 3A. Volgende ronde moet KOSK 2 naar Dendermonde 1.

KOSK 3 won knap in Ieper met 0,5 tegen 3,5 tegen KISK 3. Michaël, Thomas en Xavier wonnen hun partij, Roel remise. KOSK 3 staat daarmee op de 8° plaats in 4D. Volgende ronde speelt KOSK 3 thuis tegen Tielt 1.

KOSK 4 moest jammer genoeg een ploegforfait geven tegen Wetteren 5. Dit omwille van een tekort aan spelers wegens de snelle opeenvolging van de interclubronden en coronageval. KOSK 4 staat nu 6° in 5D. Volgende ronde speelt KOSK 4 tegen MSV 3.

KOSK 5 won tegen een sterk MSV 4 in Evergem met 1,5 - 2,5. Luc V en Danny wonnen hun partij, Tom remise en Brian verloor. KOSK 5 klimt daarmee naar de 3° plaats in 5H en heeft 8 punten. Volgende ronde speelt KOSK 5 thuis tegen de leider Tielt 2 (ook 8 punten maar meer bordpunten).

Hieronder het matchverslag KOSK 1 - Brasschaat 1:

De voor- en nadelen van eerste klasse,

In Ronde 7 kwam Brasschaat op bezoek. Vorig seizoen kwamen ze goed weg met 4-4 en bleven ze ons tot de laatste speeldag 1 punt voor. Maar door het failliet van Amay promoveerden we allebei naar eerste nationale, dat verhaal is ondertussen gekend. Beide ploegen waren zo goed als dezelfde gebleven maar het grootste verschil met vorig jaar was dus dat het niet meer over tweede maar over eerste nationale ging. Een hemelsbreed verschil. Zoals de meeste dingen in het leven levert dat voor- en nadelen op. Het grootste voordeel is zonder twijfel het sportieve. De eer. Sterke teams, sterke tegenstanders, IM's en GM's die ons nederig, legendarisch en tot ver buiten Oostende bekend en berucht lokaal bezoeken. De voorzitter zorgt voor houten borden en stukken en Vanessa voor taartjes (via bakkerij Riviera, uit sympathie voor de KOSK). Een mooi gebaar.

Het grootste nadeel is de druk van eerste klasse. Zo mochten we op zoek naar een andere speelruimte. Ons sympathiek lokaal mag dan wel de mooiste schaaktafels van België hebben, het heeft ook een bar. En dat botst met het feit dat de arbiter en meeste spelers in eerste klasse het spel heel serieus nemen en tijdens de partij niet willen mee genieten met toogdiscussies zoals "hoe lang duurt eeuwig schaak nu echt?", "hoeveel cm is Sven groter dan Yen?", "en het feit dat de mop van de bosbeir enkel correct verteld wordt als het over een Canadees bos gaat".Dus wordt rust en stilte afgehuurd in het mooie clubhuis van de turnclub KOTV Noordzee. Een ander nadeel is dat vanaf nu de verslagjes van uw dienaar worden gecensureerd. Daar moest ik even van bekomen. Uw dienaar ondertekent zijn verslagjes altijd als "uw dienaar" en doet dat als eerbetoon aan vriend Nico Destoop. Jarenlang genoot ik van zijn "verse lach" verslagjes, vol anekdotes, woordspelingen en legendarische uitspraken zoals: "de toonaarden van Bertjes gepuf brachten de witspeler in verwarring" en "het schier eindeloze rode kleurenpallet van Masses aangezicht". Mijn verslagjes zijn literair van een veel lager niveau, daar ben ik mij van bewust, toch probeer ik Nico's stijl wat in leven te houden. Niet enkel schaaktechnisch maar ook luchtig en misschien zelfs grappig. Als we eens met iemand lachen is dat nooit kwaad bedoeld, zelfs niet als het over Yen gaat.

Over naar de match. Brasschaat had nog een versterking mee op bord 1 zodat de broertjes Beukema elkaar vermeden. De meesten roerden nog in de koffie toe ik om 14u30 een diepe zucht hoorde aan het topbord. Een enorme blunder van Jasper en het was achtervolgen. 0-1

Rabah stond goed tegen de f4 opening van Stefaan Beukema maar gebruikte zoals altijd heel veel tijd. Het kwaliteitsoffer was gevaarlijk maar 27...h6 was een verschrikkelijke blunder, "timetrouble makes a fool of us all...". 0-2

Stephan keek dezelfde tegenstander als vorig jaar in de ogen. Leuke complexe partij waar wit net wat actiever en doortastender speelde. Aiai 0-3

Uw dienaar kreeg een nochtans ongevaarlijke Trompovsky variant tegen maar wist de theorie niet meer. Gaf een pion omdat ik zwarts koning in het midden kon houden maar had helaas niet genoeg stukken om er iets mee te doen. 8.Pxd4 ik ga het nooit meer vergeten. Dat hoop ik althans. 0-4

Man in vorm Benjamin kreeg een winggambit tegen. De witspeler, duidelijk een man van initiatief, gaf nog een tweede pion voor activiteit. Maar Benji verdedigde stug, gaf pionnetje terug en ruilde wat stukken. Toen het een eindspel toren + ongelijke lopers werd leek de stelling weer wat in evenwicht. Maar toen de lopers geruild werden was het toreneindspel gewonnen voor zwart. Technisch heel knap afgewerkt. 1-4

Na de tijdnood was er even een sprankeltje hoop. De overige 3 leken iets beter te staan. Yen, hij die we niet meer mogen plagen met zijn ongelukkig uiterlijk, kwam met een pluspion uit de tijdnood. De man die na al het nuttigen van één alchoholhoudend drankje urenlang kan doorgaan over zijn fantastische kennis van het eindspel speelde Tb4 ipv Tc4 en liet de zwarte koning zijn pluspion gaan halen. Al leek de actieve zwarte koning de pluspion toch wat te compenseren. Remise, jammer. match verloren 1.5 - 4.5

Mehdi speelde een mooie siciliaanse partij. Thematisch paard naar c4 werd geruild, alle zware stukken op de c-lijn. Had na de Dameruil de actievere torens, ruilde de lopers, won een pion en de partij. knap en 2,5 - 4,5

Ook bij Gert-Jan een siciliaan waarin zwart een Txc3 kwaloffer speelde. Complex maar geen van beiden haalde groot voordeel. Toen Gert een kwaliteit terug offerde was het helemaal in evenwicht. 3 - 5

Dit was een ploeg die binnen bereik lag, jammer maar helaas. Fontaine en Borgerhout verloren dus dat zit voorlopig goed. Nu komt een zwaar tweeluik aan. In ronde 9 komt kampioen Wirtzfeld maar eerst is er de verre verplaatsing naar Luik. Die 2 ploegen staan op kop en hebben op bord 8 nog een +2300 speler zitten. Vechten gaan we, voor de eer. En met Yen gaan we niet lachen in Luik, dat is beloofd. Hij durft niet mee.

Uw dienaar.

Tijs

KOSK 2

De 2e ploeg speelde tegen Landegem, medekandidaat daler.

Glenn, de versterking op bord 6, weigerde een pion te winnen in de opening. Nadien speelde hij tegen zijn eigen advies in (een paard aan de rand is een Glenn). Helaas voor Glenn miste hij in een minderstaand eindspel en verloor.

Fredje speelde een bord hoger en een vreemde partij. Hij zette tijdens de opening zijn koning op e2. Voila. Na een kunstmatige rokade waarbij de koning via f2 naar g1 werden de bordjes gedeeld.

Over Dag op bord 4 kunnen we kort zijn . Hij was niet in form en hij verloor kansloos na een zwakke partij.

Michael speelde voor de eerste keer mee dit jaar en deed dit behoorlijk. Hij bouwde een veelbeloeved stelling op, maar het gebrek aan wedstrijdritme nekt en hij verloor onnodig. Spijtig.

Dimitri wilde op bord 2 iets te veel. Hij has aanval maar zijn tegenstander verdedige secuur. Toen zijn tegenstander een paar keer remise voorstelde weigerde Dimitri telkens. Hij wikkelde echter af naar een verlorern dameeindspel en ondanks hardnekkig verweer ging hij de bot in. Opnieuw spijtig.

Ikzelf voelde de laatste tijde de vorm stijgen. Ik offerde een pion om een eindspel toren + sterk paard tregen toren + zwakke loper te verkrijgen. Toen zwart de torens verplicht ruilde, won ik mijn pion terug en kon het melken beginnen wat 15 zetten later winst opleverde.

Conclusie 1,5 - 4,5 is een gemiste kans

Ruben

Lokaal + Adres

Koninklijke Oostendse Schaakkring vzw.
Koninginnelaan 76
8400 Oostende.

Contactgegevens

IBAN : BE51 3800 0795 3162
KBO: BE 0410.432.437

Sociale media

Facebook: