Koninklijke Oostendse Schaakkring
Koninklijke Oostendse Schaakkring

Interclub Ronde 8

Uitslagen van de KOSK ploegen ronde 8 van de nationale interclub op 20/02

Moeilijke namiddag voor de KOSK ploegen. KOSK 1, 3 en 4 verliezen. KOSK 2 en 5 spelen gelijk.

Reeks 1 : CRELEL 1 - KOSK 1 5,5 - 2,5

5 remises van Rabah, Benjamin, Mehdi, Stéphane en Hendrik. Toch knap tegen veel hogere geklasseerde tegenstanders. Verslag van de match vinden jullie onderaan. Jasper, Gert Jan en Tijs verloren. KOSK 1 blijft 9e in de stand met 4 punten. Volgende ronde komt titelkandidaat Wirtzfeld op bezoek.

Reeks 3A : Dendermonde 1 - KOSK 2 3 - 3

Mooi gelijkspel, elk match- en bordpunt telt voor KOSK2, maar er zat meer in. De broertjes Michaël en Thomas wonnen, Ruben en Olivier remise. Yen en Michael verliezen. KOSK 2 staat daarmee nu 10e met 3 punten. Volgende ronde wacht een belangrijke ontmoeting met KBSK 3 in Brugge.

Reeks 4D : KOSK 3 - Tielt 1 1 - 3

Verlies met 1-3 maar ook hier zat meer in. Rudy en Luc P verliezen, Karel en Hekuran remise. KOSK 3 staat nu 8e met 4 punten. Volgende ronde wacht een verplaatsing naar Ieper tegen KISK 2.

Reeks 5D : KOSK 4 - MSV 3 0,5 - 3,5

Enkel Danny sleepte een remise uit de brand. Patrick, Luc V en Benny verliezen. KOSK 4 blijft 6e in de stand met 5 punten. Volgende ronde komt Geraardsbergen op bezoek.

Reeks 5H : KOSK 5 - Tielt 2 2 - 2

Gelijkspel voor KOSK 5. Het was een tumultueuse namiddag hier. Na zet 24 van de tegenstander van Gaitan op bord 2 gaat de smartphone af van de tegenstander van Gaitan. Gaitan eist de winst op en de partij wordt beëindigd (korte versie). Daarna verliest Yannis en wint Brian. Roel verliest waardoor de match eindigt op 2-2. Maar de tegenstander gaat niet akkoord met de geclaimde winst van Gaitan. Fide-regels worden er bij genomen en er wordt wat gediscussieerd tussen de spelers onderling. Ze vragen om alsnog de partij te laten eindigen op remise. Gaitan gaat hiermee niet akkoord. En dus moet de officiële weg gevolgd worden. Zoals verwacht laat tegenstander Tielt aan de bond weten niet akkoord te gaan met de uitslag. We wachten hier nu nog op een uitspraak.

Volgende ronde van de interclub gaat door op zondag 13/03 !

Matchverslag CRELEL 1 - KOSK 1

De verste verplaatsing van het seizoen ging richting luik. Zware verplaatsing ook, want die mannen staan op kop en willen een Europees ticket. Het is daar niet dat we ons behoud moeten verdienen, een mooie match spelen was het uitgangspunt.
Ze bleken op de koop toe nog versterkt. Bord 8 was ziek en ze schuiven er een vervanger bij op bord 2. Jawadde. Maar Yen kon niet mee en werd vervangen door Hendrik, dus wij waren ook versterkt. Net voor 14u00 arriveerde daar een Hollands auto'tje met zo'n 7400 elopunten en ja het waren 3 spelers. Liam Vrolijk nadert de 2500kaap, Lai werd net Nederlands kampioen en Manuel Bosboom is de Nederlandse legende waar NewinChess met "chess buccaneer" net een boek over uitbracht.

Dit seizoen speelde Lenaerts elke ronde op het luikse bord 5 dus uw dienaar had zich dagenlang voorbereid. Helaas kreeg ik Sarrau en een Engelsman tegen. Ik probeerde nog via zetverwisseling in mijn voorbereiding te geraken maar belandde in een Maroczy draak. Help. Ken ik niet en dat was er aan te zien. Werd positioneel van het bord gespeeld. In de analyse bleek dat het verschil van 300 elopunten niet overdreven is. 0-1

Ook bij Jasper ging het snel. Kort na de opening liet hij wit d5 schuiven met aanval op de Dame en toen leek het al voorbij. Enkele zetten later was de koningsaanval beslissend. Vroeg 0-2 achter. Het voordeel van snel verliezen is natuurlijk dat je de rest goed kan volgen.

Rabah speelde tegen IM Godart zijn saaie London met Db3-Db6 dameruil en hij vond een zetherhaling op zet 10. Verschrikkelijk saai maar een resultaat. Of wanneer het resultaat belangrijker is dan de spelvreugde. 0.5-2.5

Mehdi speelde een schots vierpaardenspel en kwam nooit in de problemen. Solide remise tegen een veel hoger gerangschikte speler. 1-3

Gert-Jan had een zware middag tegen de Nederlandse kampioen Hing Ting Lai. Zijn stonewall hield goed stand tot hij, toen de tijd begon te nijpen, een kwaliteit verloor. Daarna was het eindspel niet te houden. 1-4

Na de tijdnood stonden onze 3 overige krijgers allemaal beter. Benjamin offerde tegen Bosboom dapper een stuk voor 3 pionnen en leek beter te staan. In de analyse bleek het allemaal niet zo duidelijk, zeker niet tegen zo'n tactische duivel als Bosboom. In de partij mistte Benji misschien een kans met 29 axb6 ipv Dxb6. In de tijdnood vond Bosboom telkens genoeg dreigingen en op zet 40 bleef er een remise stelling over, ondanks de T tegen L. Alweer een prachtig resultaat van Benjamin en 1.5-4.5

Invaller Hendrik speelde een lange variant van het Italiaans en kwam na een specatulaire dameruil in een eindspel met 2 lopers tegen toren en pion. Goossens had alle moeite om dat te verdedigen maar vond uiteindelijk een weg naar de remisehaven. Een alerte combinatie zorgde ervoor dat Hendrik overbleef met een loper en de verkeerde randpion. 2-5

Ook Stéphane zat heel dicht bij een stunt. Hij kreeg een Lb5+ tegen zijn siciliaans en kwam beter uit de opening. Won na 25zetten een pion, ruilde de torens en kwam in een eindspel van elk D en P maar hij had met 4 tegen 3 een pionnetje meer. En toen... forceerde hij en blunderde. Toen ik na wat analyse terug in de speelzaal kwam zag ik hem een Dame eindspel verdedigen met een pion minder. Gelukkig vond hij eeuwig schaak en haalde hij een eervolle remise tegen een veel hogere rating. 2.5-5.5

Uw dienaar, fel teleurgesteld in zijn eigen partij, kijkt toch trots terug naar deze verplaatsing. 5 van ons speelden remise tegen een veel sterkere tegenstander.

Volgende ronde komt kampioen Wirtzfeld, zowaar nog een tandje sterker.

Uw dienaar.

Matchverslag Dendermonde 1 - KOSK 2

Bij wijze van inleiding hadden we (met uitzondering van Ruben, die met de trein was) te weinig rekening gehouden met de file aan de werken in Aalter.

De auto arriveerde 20 minuten te laat.

Ollie, chauffeur en blijkbaar uitgeput van het rondrijden, aanvaardde het remisaanbod van zijn tegenstander.

Michael P. won in de de aanval snel een kwaliteit en leek gemaakelijk te winnen, maar zijn tegenstander bleek een soort fort te kunnen bouwen waardoor Micahel nog moeilijk vooruitgang boekte. Maar plosteling ging zijn tegenstander door de vlag en een vol punt was binnen.

Thomas speelde een sterke partij. Hij zette de partij nogal rustig (lees passief) op, maar speelde in het middenspel zo goed als foutloos. Met iedere zet kwam hij beter en beter te staan to de stelling van zijn tegenstander volledig in elkaar zakte.

Michael V. speelde met zwart een goede partij. Hij kwam met zwart beter te staan maar in tijdnood vergat hij eerst beslissend voordeel te nemen en gaf vervolgens een stuk weg.

Om 17u30 stonden we 1,5-2,5 voor en op beide resterende borden stonden we beter.

Ikzelf besloot naar een eindspel af te wikklen dat ik als dudielijk beter inschatte, maar overzag een tactische wending waardoor ik een eindspel toren+paard tegen dame dat dankzij de onveilige koningstelling van mijn tegenstander potremise was.

Yen stond een toren tegen een loper en iedereeen dach dat Yen dit eenvoudig ging winnen. Maar Yen gaf in tijdnood de stelling we: hij zette zijn stukken op de kleur van de loper, verloor de kwaliteit terug en belannd in een verloren pionneneindspel

Eindstand: 3-3 . Om 16u00 zag ernaar uit dat we met 5-1 gingen winnen maar uiteindelijk is de uitslag teleurstellend ondanks het Pincketbolwerk.

Ruben

Lokaal + Adres

Koninklijke Oostendse Schaakkring vzw.
Koninginnelaan 76
8400 Oostende.

Contactgegevens

IBAN : BE51 3800 0795 3162
KBO: BE 0410.432.437

Sociale media

Facebook: